Spania Romaneasca on Facebook

Autor Subiect: Rumañol - dialect romno-spaniol  (Citit de 2106 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

 • Administrator
 • VIP
 • *******
 • Mesaje postate: 1065
 • Gen: Bărbat
 • sa fii om e lucru mare
  • Spania Romaneasca
Rumañol - dialect romno-spaniol
« : 06 Mai , 2010, 21:19:11 p.m. »
exemplu 1exemplu 2exemplu 3
« Ultima Modificare: 12 Mai , 2010, 12:54:46 p.m. de admin »

danadinu

 • Vizitator
Rspuns: Rumañol - dialect romno-spaniol
« Răspuns #1 : 09 Mai , 2010, 10:24:52 a.m. »
buna!si eu sint ,in general ,un "aparator" al limbii romane,dar trebuie sa recunosc ca dupa o perioada de timp de stat aici,anumite cuvinte parca incep sa sune mai bine in rumañol si parca e greu sa le gasesti echivalentul din romana.....ex:tarjeta,care,oricum,in tara se numea"card" :)...f romanesc.Mi s-a intimplat sa merg in tara si,stind de vb cu medicul fetitei mele,i-am zis la un moment dat   si, "aparte"de asta,ce se mai poate intimpla?Fata mea m-a tras de mineca si m-a certat,asa cum si eu o cert pe ea de cite ori imi vb in rumañol.Eu...ca sa ma scuz,i-am spus ca "aparte "(in afara de) exista si in romana ....oare e adevarat? ca nu am cautat inca in dicctionar :)

Lunera

 • Vizitator
Rspuns: Rumañol - dialect romno-spaniol
« Răspuns #2 : 10 Mai , 2010, 09:22:01 a.m. »
Buna dimineata! Si eu cred ca e inevitabil amestecul de cuvinte spaniole cu cele romanesti,chiar daca nu e recomandabil, e practic,e normal cind traiesti in alta tara; se intimpla la fel si cu hispanicii care traiesc in SUA, vorbesc o amestecatura de spaniola cu engleza, spaninglish.
Ceea ce mi se pare mie mai grav e anglicizarea,americanizarea limbii romane in Romania, e de neconceput ca in tara ta sa nu intelegi,de multe ori,ceea ce se vorbeste... daca nu sti engleza.Nu stiu care e cauza,poate modernismul, snobismul, faptul ca vrem sa fim la egalitate cu americanii, dar mi se pare lamentabila introducerea,folosirea atitor cuvinte straine in loc de cele romanesti; nu ma refer la cuvintele care n-au echivalent in romana,de ex "card", cum zicea Danadinu, ci , de ex "ma duc la shopping", in loc de "ma duc la cumparaturi".Adevarul e ca mereu am fost destul de snobi,inainte adoptasem o groaza de frantuzisme -furculision,fripturision, acum e la moda engleza,asa ca noi nu putem fi mai prejos.
Sper ca cineva sa-si dea seama la timp de cit de negativ poate fi acest lucru ptr o limba - se va imputina vocabularul romanesc cu timpul, copiii vor invata direct cuvintele englezesti si in ziua de miine limba romana va fi injumatatita de cuvinte englezesti.

danadinu

 • Vizitator
Rspuns: Rumañol - dialect romno-spaniol
« Răspuns #3 : 10 Mai , 2010, 19:10:18 p.m. »
"card"=tarjeta"=cartela-parerea mea

Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca

Rspuns: Rumañol - dialect romno-spaniol
« Răspuns #3 : 10 Mai , 2010, 19:10:18 p.m. »