• Welcome to Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca. Please login or sign up.
 
09 December , 2021, 11:21:50 am

News:

In perioada 1-19 decembrie 2012 forumul a functionat doar partial din cauza unor probleme tehnice. Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.


EXECUTARE IPOTECARA IN SPANIA

Started by anamria, 22 January , 2010, 12:28:45 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

anamria

ANUL TRCUT ,CRED CA CA SI ALTI ROMANI DIN SPANIA,PRIN CIRCUMSTANTE PERSONALE(SOMAJ,RATA FOARTE MARE),AM VRUT SA VINDEM CASA.AM CUMPARAT-O ACUM 4 ANI APROAPE SI AM INCEPUT CU O RATA DE 645€,IN 2008 AM AJUNS LA O RATA DE 1200€.FIINDUNE IMPOSIBIL SA PLATIM ACEASTA RATA ,DIRECTOAREA DE LA BANCA NE-A PROPUS SA VINDEM CASA LA BANCA,CU PRETUL TOTAL DE LA IPOTECA.AM CUMPARAT O CASA VECHE PE CARE AM REFORMAT-O APROAPE TOTAL.SAU FACUT ACTELE INTRE BANCA SI NOI (FARA NOTAR),CA CEDAMOS CASA NUASTRA SI BANCA IN SCHIMB ANULEAZA IPOTECA.IN AUGUST CUM DURA MULT TOT PROCESUL AM PLECAT IN VACANTA IN ROMANIA.AM VORBIT CU DIRECTOAREA DE LA BANCA ,PT CA IN ACELASI TIMP AVEA LOC UN PROCES DE EXECUTARE A CASEI.NE-AU SPUS CA NU TREBUIE SA NE FACEM GRIJI ,CA ACEASTA E CALEA LEGALA SI MERG AMANDOU PROCESELE(DE VANZARE SI PENAL)IN ACELASI TIMP.BANCA ERA CAIXA SI FIRMA CE CUMPARA TOATE CASELE DE LA CAIXA(II ACEASI)SE NUMESTE SERVIHAT.IN 1 SEPTEMBRIE NE-AU SUNAT IN ROMANIA SA VENIM SA SEMNAM ACTELE DE VANZARE CU FIRMA HABITAT LA UN NOTAR,CAND AJUNGEM DIN ROMANIA PT CA NU ERA NICI O GRABA.CARE NE-A FOST SURPRIZA CA IN DATA DE 4 SEPTEMBRIE ,CAND INTRAM IN SPANIA,NE-AU TRIMIS UN MESAJ,CA, CASA SA SUBASTAT
DE CATRE FIRMA HABITAT CU JUMATATE DIN PRETUL IPOTECII,DESI IN AUGUST SE FACUSE O ANALIZA FINANCIARA A CASEI CARE ACOPERA PRETUL INTRG.INCA NU E FOARTE SIGUE,APROAPE AM RAMAS CU O DIFERENTA DE 100.000€PLUS CHELTUIELIN DE JUDECATA.AS VREA SA STIU DACA E VREO POSIBILITAE SA IMI EMBARGEZE UN APARTAMENT DIN ROMANIA ,CA SA ACOPERE O PARTE DIN DATORI CE A RAMAS.DACA CINEVA A FOST IN ACEASI SITUATIE SAU VREUN JURIST VEDE ACEST MESAJ SI MA POATE AJUTA CHIAR SI CU UN SFAT VA MUTUMESC ANTICIPAT.DACA NU CEL PUTIN LUMEA POATE CITI, SI AVEA GRIJA ,SA SE STIE CA NU PUTEM AVEA INCREDERE IN NIMENI ,CA INTR-UN FINAL DESI AVEM ZECI DE ANI AICI RAMANEM TOT STRAINI..

benu

Salut,

Nu sunt jurist dar lucrez in domeniu imobiliar . Pot sa iti spun pentru restul ce ai zis si tu sa aibe grija si ce este foarte important in aceste cazuri nu va bizuiti pe "vorbele dulci" ale directorilor de banca sau pe promisiunile lor. Nu faceti angajamente si pacturi verbale, cereti mereu totul in scris. Cititi de 10 ori acordurile care le semnati cu banca.

Ana-Maria sa ne intoarcem la cazul tau. In SUA  creditul unei case este de tip leasing in momentul cand nu mai poti plati lasi casa la banca si scapi de datorii, imobilul are creanta si nu persoana fizica deci nu proprietarul.

In Spania creditul este personal si chiar daca lasi cheile la banca diferenta dintre responsabilitatea ipotecara si pretul de vanzare ti-o vor cere tot tie.

Exemplu ai cumparat o casa in 200.000 € are credit ipotecar de 180.000 € . Banca o ia si o vinde pe 90.000 € la licitatie (subasta).

Iar tie iti cere diferenta de 90.000 € + cheltuieli de judecata + dobanda la ratele neplatite + tot felul de cheltuieli si ramai cu o datorie de 140.000 € pe care o vei duce toata viata in spate.

Legea le permite sa iti retina (daca nu ma insel) 40% din nomina asa ca va trebui sa muncesti toata viata la negru, va trebui sa te feresti sa ai bunuri, masini, imobile pe numele tau pentru ca vor fi sechestrate si executate. Asta in cazul in care ramaneti in Spania.

Oricum in cazul in care aveti garanti (avalistas) Banca va incerca sa stoarca banii de la ei punandu-le sechestru pe bunuri. Asa ca situatia devine insuportabila toata viatza va trebui sa te ascunzi si sa muncesti la negru pana achiti datoria.

Referitor la intrebarea ta, pana acum nu am auzit nici un caz in care sa puna sechestur pe proprietatile din Romania pentru ca banuiesc ca banca nici nu stie ca detii o locuinta in tara. Si ar fi mai bine sa nu afle.

Cred ca cu o decizie judecatoreasca din Spania iti pot executa si un bun din Romania doar ca momentan banca nu are infrastructura necesara. (oricum la caixa sa stii ca a deschis sucursala si in Bucuresti). Si chiar daca ar fi nevoie sa deschida alt proces o pot face insa deocamdata nu au mers asa departe.

Pe viitor cred ca RAI (registro de impagados) sau echivalentul a listei negre a rauplatnicilor din Romania este posibil sa fie una cu baza de date comune la nivel european. Si atunci va fi foarte greu sa mai obtii credite.

Concluzia mea ar fi ca poate in urmatorii 5 ani nu vei avea nici o problema cu proprietatea sau poate nu se vor lega niciodata de ea, dar pentru siguranta ta in locul tau as face un contract  de vanzare-cumparare pe numele copilului (daca ai). Atentie nu donatie... cel mai bine contract de vanzare cumparare.

Daca am gresit cu ceva in explicatia mea sa ma corecteze cineva sau sa adauge noi informatii.
mândru ca-s român ;)