• Welcome to Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca. Please login or sign up.
 

Primul an muncit in Spania il muncesti pentru spanioli

Started by admin, 24 March , 2006, 12:44:42 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

admin

Sunteti de acord cu afirmatia "Primul an muncit in Spania il muncesti pentru spanioli, nu pentru tine" ?

Am intalnit multi romani care au avut pareri diferite, unele dintre ele le voi publica in acest mesaj, pentru a putea dezvolta mai mult discutia pe baza acestor idei.

Cei care erau deacord au raspuns:

- asa este pentru ca ne platesc niste salarii de mizerie in comparatie cu salariile reale
- cati romani au fost þepuþi ? Câþi nu si-au primit salariile cu lunile de zile ?
- normal, pe noi romanii ne exploateaza cel mai tare, de ce toþi romanii muncesc in construcþii si agricultura? nu stii? iti zic eu, pentru ca spaniolilor le place la umbra dar noi induram orice pentru €.


Au fost si persoane care s-au opus:

- inloc sa le multumim pentru ca ne dau de munca, ne dau de mancare, ne imbraca si ne mai dau si bani, noi le scoatem ochii....
- Era mai bine in Romania ? ce tot nascociti atatea intrebari si probleme, cui nu-i convine sa se intoarca in Romania sa vedem ce mancati acolo.

Pe baza acestor idei putem dezvolta o discutie, dar bineinteles astept si alte argumente pro si contra.  ???

sorin dumitrescu

  De  ce  nimeni  nu  da  reply  la  acest  subiect ??  Oare le  pare rau  ca  au  plecat ??
666

Ramona

Muncesti pentru tine din prima clipa.
Asta e valabil oriune, atat ca angajat cat si ca angajator. Important este sa fii OM, oriunde te-ai afla.
Multi dintre noi n-am plecat de acasa pentru ca "n-aveam ce manca", ci pentru ca am avut o sansa de care am profitat sau din curiozitate.
Asa ca raspunsul e undeva la mijloc... parerea mea.

benu

Ramona nu e chiar asa simpla situatia. Cei care au muncit cate 3 luni si au fost platiti 100 de € ? Sau cei care nu au fost platiti deloc? Daca ii denunti tot pentru tine e rau pentru ca te expulseaza din Spania ca .... nu ai acte! >:(
mândru ca-s român ;)

sorin dumitrescu

  Eu  fac  afaceri  in  tara  si  merge  OK,  oare unii  nu  au  avut  curajul sa  ia  taurul  de  coarne ??  sau  spiritul  de  aventura  a  fost  mai  profund  ?! Noutatea  pe  care  s-au   bazat,  a  fost  transformata  cumva  in  esec ??
666

Ramona

Stiu ca situatia nu e simpla deloc. Din tara totul se vede roz, asa vedeam si eu lucrurile in 2004 toamna, inainte de a pleca in Spania (n-am precizat ca eu acum sunt acasa, doar sotul meu este in Spania - legal) - am fost si eu timp de 10 luni si voi mai merge, sper, in vara.
Dar am vazut si cunosc si multe cazuri de romani "tepuiti" de alti romani, de cele mai multe ori. Si tot din cauza lor, ca nu se tin de treaba. Merg o zi la munca, apoi fac febra musculara si nu mai merg trei zile !?!  ??? Atunci cine sa te tina pe palmi?
Dl. Sorin, ma bucur pentru dvs. ca totul e OK, dar nu vad legatura cu subiectul ?! Poate explicati ce vreti sa spuneti... va rog...atatea intrebari...

benu

Ramona .... in Spania nu gaseste de munca cel care nu vrea sa munceasca. Stii tu vorba aia romaneasca .... "hai la munca sa muncim da doamne sa nu gasim". Romanilor care nu iubesc munca si fac febra musculara prea repede le doresc sa imbatraneasca sperand ca vor castiga la loterie.  Dar ideea e ca sunt si romani care muncesc pe branci si nu sunt platiti la timp... sau nu sunt platiti deloc. Atunci e mai grav.. :(
mândru ca-s român ;)

Ramona

E tragic, nimeni nu-si doreste asa ceva, pentru ca nu de-asta au plecat de acasa! Totusi, in Granada, sunt multe cazuri de "tepuiri" romani intre romani (si mai mult de atat, veri sau frati - cunosc caz concret in familie). DE CE? Spaniolii nici cu spatele nu stiu de aceste cazuri, ca ei au dat banii unui roman care urma sa le dea celorlalti. ??? :( :o
De asta ce ziceti!?

adriana-mihaela muresan

pai ascultati melodia lui el chivi...me cago en esos putos rumanos sa vedeti ce cred ei despre noi si mai vorbim pentru cine muncim

Sim

Pana la urma cred ca situatia sta cam asa... mereu tre sa te chinui sa ajungi undeva, in Romania, in Spania, in state, peste tot e nevoie de chin la inceput. Se intampla si in RO sa muncesti si sa nu fii platit. Nu stiu, cred ca induri si dupa aceea lucrurile incep sa mearga bine.

Eu plec din simplul motiv ca am avut de mica o pasiune pentru Spania si pentru ca am sansa sa plec si sa lucrez acolo in domeniul in care lucram si aici. Poate ca altii au alte motive... ne este greu la inceput dar dupa aceea ne e si mai bine. Aici am fi ajuns undeva?

Dl. Sorin.... o intrebare am si eu. Care este legatura comentariilor dumneavoastra cu ce se discuta pe aici? Care sunt legaturile dumneavoastra cu Spania? Pura curiozitate... nu am vazut nici un comentariu la obiect.

bucuros

Quote from: admin on 24 March , 2006, 12:44:42 pm
Sunteti de acord cu afirmatia "Primul an muncit in Spania il muncesti pentru spanioli, nu pentru tine" ?


Nu as generaliza spunand ca il muncesti pt spanioli. E normal ca primul an sa fie greu: limba, obiceiurile, stilul de lucru, produsele/echipamentele folosite (la lucru si acasa) dar asta nu inseamna ca il dedici lor. E anul de acomodare, in care nu prea stii cum merg treburile pe aici si ai sanse sa iei tzepe, ca le iei de la un spaniol, de la un arab sau de la un roman nu conteaza.
Multi iau tzepele de la alti romani, ceea ce e mai trist decat daca le-ar lua de la spanioli.
In concluzie io zic ca nu il muncesti pt spanioli, ci mai degraba ca primul an e ¨anul tzepelor¨

buzescu43

Depinde de mai multi factori cum poti finaliza primul an de munca.Si unul din acesti factori este acela de a lucra cu toate actele in regula.Alt factor la fel de inportant este firma la care lucrezi (cat este aceasta de serioasa)´Si nu in ultimu rand dar la fel de inportant este faptu ,cat esti tu de serios si de competent.Asa ca plecand de la acesti factori si corborati cu alti factori ,primu an muncit in Spania poate fi oreusita sau poate fi un esec.Asa ca acum comentati.....!!!!!!!

Cezar

     Doamne ce prostii citesc!!!

  Primul an muncit in Spania il muncesti pentru spanioli?! Asa gogomanie nu ma gindeam ca am sa aud.  Cit timp lucrezi la patron lucrezi pentru el, fie roman fie spaniol sau patagonez!  Daca nu esti de acord mori de foame sau mergi in Romania sa mori de foame. Sau sa lucrezi in Romania pe 4.000.000 si sa intretii si familie pe banii astia. Mai bine aici unde pe aceeasi munca iei 700 euro.

  Ca e greu primul an nu o neaga nimeni (sper). Dar diferentele de salar (cel mai prost salar in SP cu cel mai prost in RO) justifica efortul. Ca se mai intimpla si cate o teapa... asta e, nu exista padure fara uscaturi.

  Dar cit timp lucrezi pentru altul el va cistiga nu tu.   La inceput am lucrat in constructii, iar la o casa de renovat complet am muncit 4 romani 2 luni de zile. Cu salarul de 550 euro. Adica 4400 euro a platit patronul pe 2 luni de munca.  Pe respectiva casa a luat 68.000 euro - cheltuieli si salarii a ramas cu un profit net de 50.000 euro.  Pai normal ca nu lucrezi pt tine ci pentru el!!!
  Asa ca faceti-va patroni, si atunci o sa puteti spune ca lucrati pentru voi!!!
Ceea ce nu te omoara te face mai puternic.

adrianaesanu

apropo dl Sorin...te-ai bagat in discutie fara sa citesti despre ce este vorba.imi cer scuze romanilor din Spania daca mi-am permis sa scriu(eu sunt in Italia).situatia e la fel si aici.fiecare tzepuieste pe fiecare.mai trist este cind te tzepuieste o ruda...asta este, ce sa-i faci...ne-am bagat in hora ...sa dantzuim.nu conteaza ca suntem in Spania ori in Italia -suntem toti romani.si despre subiectul de pe forum ce sa spun...asa e, daca nu-l muncesti (primul an )pentru strain, se gaseste un roman avid sa se imbogateasca dandu-se bun crestin ,spunandu-ti sa ti-a gasit de munca si-ti vrea binele profita ca nu stii limba si incepe sa te jepuiasca de bani.pina sa te dezmeticesti si sa-ti dai seama de tzeapa ,iaca a trecut si primul an.asa e pe aici si cred ca si in Spania.ok,va transmit multa sanatate si o calduroasa imbratisare din Italia.

nana

Am si eu ceva de spus! Cititi cele ce urmeaza si trageti singuri concluzia. Sunt in Spania de la inceputul lui februarie 2008. Prima mea preocupare a fost sa invat cat de cat limba, ca sa pot comunica cu ei. Mai jos, voi expune experienta profesionala practicata.
LOS SERVICIOS SOCIALES Villaviciosa de Odon ( Encarna)

2009/julio-agosto   Casa Particular, horario las 7-16, 650 euro/mes
         Senora NOELIA MENCIA
         Senior  FRANCISCO SAEZ CONDE
         Chicos: Aaron ( 1 ano), Daniel ( 5 anos) y David ( 9 anos)
         Direccion: c/Carlos Segundo, 11, Bajo B, 28670, Villaviciosa de Odon
-cuida de los chicos, limpieza en casa, planchar, cocinar, coser
       /sept-oct      horario las 7-11, 300 euro/mes
-levar los chicos por dos colegios y una guarderia
-limpieza y plancha
-condiciones malos de trabajar

2009/sept-oct       Casa Particular, horario las 13-21, 650 euro/mes
         Senora MONICA JIMENEZ MORENO
         Senor LUIZ PRIETO GOMEZ-MANZANIL
         Chicas: Idaidra ( 1 ano), Nayara ( 6 anos)
         Direccion: c/Mingo Fraile, 14, Primero 6, 28922, Alcorcon
-cuida de ninas, limpieza, planchar, cocinar, coser
-condiciones muy buenas de trabajar
2009/abril-mayo   Casa Particular, restaurante Pescadito, regimen INTERNA,
           700 euro/mes
         Senora MERINO PICAZO ALMUDENA
         Senor CHEMA
         Direccion: c/Carlos Segundo, 18, Villaviciosa de Odon
         Restaurante: c/Las Eras, Villaviciosa de Odon
         Piso:
-limpieza chalet y piso con 4 habitaciones, por la manana
-planchar y cuida de perros
-limpieza y ayudante de cocinera con horario completo, las 13-22, restaurante
-condiciones inhumanos de trabajar y supervivir

2009/julio      Bar CUBE, senor ROMEO MOSQUETERO
         Direccion: c/Carretas, 10, 28670, Villaviciosa de Odon
-limpieza y ayudante de cocinera, horario por la tarde, 45 horas en 5 dias, 100 euro
-condiciones malos de trabajar

2008-2009/sept-febr      CENTRO CEPI Coslada
         Casa Particular , horario lu-vi, las 9-14 y las 16, el sabado hasta 21, el domingo, 700 euro/mes
         Senora ANA CASTELLANO
         Senor JESUS DE NUNO DE LA ROSA COLOMA
         Chico 4 anos, Jesus y una chica de 1 ano, Natalia
         Direccion chalet: c/Siguero, 10, Cardenal Herrera Oria
         Direccion piso: c/General Peron, 20, 4iz, 28020, Madrid
-trabajadora en chalet, limpieza, planchar, cocinar, cuida de ninos
-levar el nino al colegio, limpieza el piso, planchar, cocinar, coser, acostar la nina
-condiciones peligrosos por la vida de trabajadores, sin posibilidad de descanso

2008-2009/oct-abril   ALARES, Madrid
         Casa Particular, horario las 16-19, 350 euro/mes
         Senora Feliza Moreno
         Direccion: c/Pedro Rico, 34, 4J
-limpieza y planchar
-condiciones muy buenas de trabajar 

2008/marzo-agosto   Casa Particular, regimen INTERNA, 750 euro/mes
         Senora ROSA LUCA ALCANIZ
         Senor ANDRES BORREGO ADRADOS
         Senora mayor 84 anos, ADELINA ALCANIZ ESCUDERO
         Direcciones: c/Esquilo, 25, 28230, Laz Rozas, Madrid
                     c/Don Pedro, 7 bis, Sisante, Cuenca, 16700
-cuida de senora mayor con varias problemas de psquiatria, Parkinson
-limpieza de casa, planchar, dormir en lo mismo habitacion con la senora
-malos condiciones para descansar, comer y seguridad social

   CONCLUSIONES:
Nadie no ofrece, seguridad social para los trabajadores.
Nadie no se preocupa de condiciones humanes para trabajar y respetar el derecho de vida.
?Por que eso?
!SE TRABAJA A NEGRO! Por ese el INEM no tiene TRABAJO.

Ceea ce nu este scris mai sus! Am schimbat nu stiu cate locuinte in Mostoles  si am convietuit printre multi extranjeri de toate nationalitatile. Dar de muncit, am muncit pentru spanioli si pentru sistemul infect care a patruns si in Romania. Faptul ca nu vorbesti bine limba lor, le permite sa te ignore si sa te lipseasca de informatiile necesare. Eu am fost in continua cautare de informatie legala. SPANIA nu respecta drepturile nimanui, ci doar exploateaza, tot ce poate si pe cine poate.
Este cineva mai sus, care isi permite sa-i judece pe compatriotii sai. Mai intai sa deschida bine ochii si sa vada ca nici ca patron nu munceste pentru el, ci doar pentru mentinerea unui sistem care este in CADERE LIIBERA. Si mai am multe de adaugat, insa... astept savad daca sunt interesati, printre forumisti sa citeasca mai multe. Astept intrebari!

floren19

Asa-i romanul ....facut sa se chinuie...oriunde in lumea asta...Oricum fara sacrificii nu faci mare lucru in viata asta ,deci eu propun sa avem RABDARE...RABDARE...RABDARE.... ;)


zeno_spp

Hola....sa intru direct in subiect :)).....spaniolii ne trateaza cu fundul corect? dc?...pentru ca noi le-am permis acest lucru (nu ma refer la toti).
De ce ne platesc ei prost? :)) good question,pentru ca romanul e o natie de animal prost,care trage ca boul sa munceasca ,si se multumeste cu putinul care il ofera spaniolul "borat"
De ce trageti asa tare?sa demonstrati ce? ca romanul e muncitor ?=)) gresit....
Luati-o mai usor,si impuneti respect fratilor,raspundeti cu aceeasi moneda...(dar nu ai cu cine)


lavinian

bunala toate lumea!
am nevoie de ajutor:D :)iMI poate spunecineva cum pot face rost de raportul de tara al spaniei???...incluzand salariu minim, impozite si taxe aferente salariilor, zile libere,conditii de munca, legislatia muncii in Spania, educatia s.a.m.d
Va rog   mult  sa  ma ajutati!
O zi  buna tuturor

emilio

 :'(..primul an la-am muncit pentru unchiumeu..m-a platit ca de pe urs pe doba .........am plecat cu coada-ntrepicioare (a buscar-me la vida)fara neamuri fara nimic........... :)

LooneybinCEO

Asa este! Sunt plecat din tara de 27 de ani si sunt un om umblat. Dar multumesc Domnului ca nu am avut de indurat cind am venit in tara aceasta de rahat, pentru ca venisem in alt fel. Dar am vazut si eu multe. In primul rind, nici unde pe unde am umblat, si din cite nationalitati de oameni am cunsocut, nu am intilnit un popor mai handicapat si escroc ca si spaniolii.

Este aproape 3 noaptea si nu o sa stau acuma pentru a scrie mai mult. Dar o sa revin pentru a elabora mai mult.

Ramonei sau nu stie despre ce vorbeste, sau sa multumesca lui Dumnezeu ca nu a avut ocazia sa cunoasca adevarul spaniol!