• Welcome to Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca. Please login or sign up.
 
09 August , 2022, 22:37:19 pm

News:

Click aici pentru a te intoarce pe portalul Spania Romaneasca. www.SpaniaRomaneasca.com


Congresul comunităţii româneşti din Spania

Started by admin, 04 December , 2006, 15:00:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

admin

Declaraţie adoptată de participanţii la Congresul comunităţii româneşti din Spania Coslada, 24 noiembrie 2006

În ultimii ani, comunitatea romaneasca din Spania a avut o creştere impresionantă, ajungând de la cateva zeci de mii la aproape jumatate de milion de persoane inregistrate la primariile spaniole.

Atât complexitatea problemelor cu care se confruntă această comunitate cât şi rolul ei in cadrul societatii spaniole au înregistrat o creştere pe măsură.

În acelaşi timp, românii din ţară şi de pretutindeni se află la aproape o lună distanţă de un moment istoric, care le poate influenţa destinul: aderarea României la Uniunea Europeană.

Acest moment aduce modificări fără precedent şi în statutul românilor care trăiesc în Spania, cărora apartenenţa la Uniune le conferă drepturi noi în plan politic, social şi economic.

Este evident că această evoluţie aduce noi oportunităţi, dar şi noi responsabilităţi, pentru asociaţiile care doresc să slujească la ajutarea, îndrumarea, protejarea şi integrarea românilor veniţi în Spania.

În prezent există peste 40 de asociatii care îşi desfăşoară activitatea pe tot teritoriul Spaniei, acolo unde există o prezenţă românească importantă.

Această primă ediţie a Congresului comunităţii româneşti din Spania a permis acestor asociaţii să se cunoască, să-şi prezinte proiectele şi să identifice modul în care pot colabora pentru realizarea unor programe specifice.

Totodată, congresul a permis discutarea problemelor cu care se confruntă comunitatea românească şi a căror rezolvare implică, în majoritate, coordonarea tuturor factorilor implicati, atât din zona guvernamentala cat si din cea non-guvernamentală.

În acest sens, dialogul dintre reprezentanţii acestei comunităţi şi autorităţile spaniole constituie elementul central pentru gasirea de soluţii problemelor majore ale comunităţii româneşti.

Participanţii la congres au agreat o listă de probleme prioritare, prezentată în anexă, pentru a fi discutată cu reprezentanţii autorităţilor locale, regionale şi centrale.

Considerăm că problemele enumerate în această listă gravează existenţa românilor din Spania şi se repercutează în mod negativ asupra societăţii spaniole în ansamblu.

Rezolvarea acestor probleme se subsumează celor două obiective principale asumate de această comunitate în spirit european: integrarea în societatatea spaniolă şi păstrarea identităţii lingistice şi culturale.

Din prima categorie fac parte teme cum sunt: dreptul la muncă, la reîntregirea familiei, la asigurări sociale şi de sănătate, la tratament egal în privinţa înfiinţării unei firme, la echivalarea diplomelor sau a permisului de conducere.

În aceste domenii, dorim să ne asigurăm că prevederile şi spiritul legislaţiei comunitare nu vor fi, după 1 ianuarie 2007, alterate de maniera inegală de implementare.

Din cea de a doua categorie, a temelor care ţin de păstrarea identităţii lingvistice şi culturale, fac parte introducerea unor ore facultative de limbă şi ciilizaţie română în programa unităţilor şcolare unde o parte semnificativă din elevi sunt români, înfiinţarea unui liceu bilingv, obţinerea din partea autorităţilor locale a unor terenuri pentru construcţia de biserici, susţinere pentru evenimentele culturale.

În acelaşi timp, participanţii la congres consideră necesară implicarea mai pronunţată a guvernului român în susţinerea comunităţii româneşti din Spania, prin promovarea intereselor acesteia în contactele cu partea spaniolă şi în cadru comunitar, prin susţinerea financiară a proiectelor destinate acestei comunităţi, prin facilitarea procedurilor şi suplimentarea resurselor alocate activităţii consulare.

Participanţii la congres susţin necondiţionat aceste obiective, pe care le vor promova prin activitatea proprie şi în contactele cu autoritatile spaniole şi române.

Din acest punct de vedere, congresul comunităţii româneşti a reprezentat o primă încercare, pe care o dorim multiplicată, de coagulare a energiilor în direcţia promovării intereselor generale şi rezolvării problemelor specifice acestei comunităţi, în noul context politic descris de aderarea ţării noastre la UE.Anexa


Obiective prioritare ale comunitatii de romani din Spania1) Dreptul la munca. Neimpunerea de restrictii privind libera circulatie a fortei de munca pentru lucratorii din Romania de la 1 ianuarie 2007.
2) Aplicarea dreptului la reintregirea familiei, conform legislatiei comunitare.
3) Accesul la asigurari sociale si de sanatate.
4) Accelerarea formalitatilor privind infiintarea unei firme de catre cetatenii romani
5) Simplificarea procedurilor de echivalare a diplomelor universitare.
6) Recunoasterea integrala a permisului de conducere
7) Accesul la dubla cetatenie
8) Introducerea de ore facultative de limba si civilizatie romana in programa unitatilor scolare, acolo unde o parte semnificativa din elevi sunt romani
9) Sprijinirea prin toate mijloacele a tuturor formelor de spiritualitate romaneasca
10) Obtinerea din partea autoritatilor locale a unor terenuri pentru constructia de biserici, pe langa care sa functioneze centre sociale si culturale, de intalnire pentru comunitatea romaneasca.
11) Obtinerea de finante pentru proiecte culturale
12) Infiintarea unui liceu bilingv
13) Accesul la locuinte protejate social
14) Promovarea imaginii Romaniei si a romanilor din Spania.

neacsu

wow...interesanta stire ;D....pot intreba care este sursa acestei informatii?...(ceva concret)si...ce sanse sunt sa ne asculte cineva ??? sau daca ne asculta....sa se rezolve macar o parte din doleantele nostre?
mi-ar placea sa obtinem macar jumatate din ceea ce scrie mai sus :-*...dar....cine stie....suna promitator :) ;)

benu

sursa este Ambasada Romaniei la Madrid, mai concret de atat nu poate fi :) . Ce sanse sunt sa ne asculte cineva ? depinde... in principiu cred ca e imposibil sa ni se satisfaca toate doleantele de aici din lista asta . Asta-si propune comunitatea romaneasca din Spania ... asta vor asociatiile romanesti din Spania .... dar eu sunt convins ca multe s-au dus acolo mai mult sa faca prezenta si nu au activitate deloc :)
mândru ca-s român ;)

neacsu

ok...sursa inseamna ca e buna ;)...dar, dupa cum spui tu benu....s-ar parea ca sansele sunt destul de mici sa se schimbe ceva(semnificativ)''dar eu sunt convins ca multe s-au dus acolo mai mult sa faca prezenta si nu au activitate deloc'':(...mmm....cert e ca trebuie sa avem rabdare(timpul rezolva multe probleme), ideea e...in cat timp putem avea o certitudine?cand vom putea afla ce se aproba din doleantele romanilor?
o zi buna tuturor:)

camelia popa

oricare ar fi situatia , impedimente in gasirea unui loc de munca rezonabil sunt...destule.... :(, "da... romanii sunt f inteligenti..., bla bla.. dar la munca de jos...cu ei, si salarii mici
eu sunt satula

aur

Am rugamintea de a transmite acest mesaj, daca-l cunoasteti, catre MORAR IOAN

Numitul MORAR I. IOAN, cu ultimul domiciliul cunoscut, in mun. Sebes, jud. Alba, str. Zavoi nr.1, este citat la Judecatoria Sibiu, B-dul Victoriei nr. 11, in 24.03.2010, ora 8.00, Complet de judecatã: C8 Civil, in dosar nr. 16420/306/2009, in calitate de parat pt. plata pensiei de intretinere, in proces cu Morar Ioan Aurelian.

Multumiri, raspunsul la adresa [email protected]

cristinel14

 SCRISOARE DESCHISA PENTRU ROMANII DIN SPANIA             


     

                   Stimati ROMANI din SPANIAMa numesc UDREA CRISTINEL , n.26.03.1970 , cu domiciliul in ROMANIA , CRAIOVA ,
str. Aleea 1 Tarancutei nr.4.

Scrisoarea mea contine o problema neobisnuita insa, din pacate, situatia disperata in care ma aflu, ma obliga sa iau masuri radicale. Va asigur ca, indiferent de raspunsul dvs., nu vom sti despre acest demers al meu decit eu si sotia mea , aici in ROMANIA .

Va rog sa percepeti si sa priviti aceasta problema intr-un mod UMANITAR si SENTIMENTAL , fiind un strigat disperat al unor cetateni romani care doresc sa-si incheie traiul pe teritoriul Statului roman.

Sint casatorit din 1992 cu  ANISOARA, n.28.09.1970 , avind impreuna 2 baieti : DRAGOS IULIAN, n.02.04.1993 si ANTONIO MARIUS, n.15.01.1995.

Sintem o famlile onesta, nu am avut niciodata probleme cu legea, muncind de circa 20 de ani - eu din 1988 si sotia din 1990.

In anul 2007, in disperare de cauza , mi-am dat demisia din cadrul Politiei Comunitare CRAIOVA, venind sa muncesc in SPANIA.
Am locuit in COSLADA - MADRID, FAURA si SAGUNTO - VALENCIA , muncind in constructii civile - pe post de peon - in MADRID,  OROPESA del MAR , TORRENT, BURJASSOT, VINALESA, ALBORAIA - VALENCIANA si CASPE, BELCHITE - ARAGON.

In decembrie 2008, din cauza crizei economice globale, am ramas fara loc de munca, fiind nevoit sa parasesc SPANIA si sa ma intorc in ROMANIA.

De atunci sint indragostit IREMEDIABIL si IRECUPERABIL  de SPANIA .

Am realizat ce inseamna sa muncesti si sa traiesti intr-o tara dezvoltata si civilizata cum este SPANIA.
Daca esti un om integru si onest, muncind, vei avea parte de un trai decent.
In ROMANIA am avut parte numai de umilinte si dezamagiri deoarece aici domneste capitalismul salbatic !

Simtim tot mai acut, faptul ca nu mai apartinem acestui Stat ! Pina in 1989 am trait in lagarul comunist iar dupa 1990 traim in lagarul *romanist* !
Regret cit voi trai, faptul ca nu am venit in SPANIA din anii *90, in prezent sa fi fost cetateni spanioli !

Ne-am irosit cel putin 20 de ani din viata in ROMANIA si , din pacate , viata este foarte scurta ! Vrem sa ne  incheiem socotelile cu acest Stat !

Noi sintem dezamagiti de Statul roman, Stat format din politicieni care nu mai au niciun respect fata de cei care i-au ales , s-au imbogatit fara masura din furtul banului public si prostesc in continuare poporul.
Pe mine m-au prostit o singura data : in 1996 cind am votat C.D. si pe C-tinescu. Am crezut atunci ca vine * Schimbarea * in ROMANIA !? A fost prima si ultima oara cind am votat in ROMANIA .

Tara, in esenta ei - istorie, traditii, folclor , cultura , spiritualitate , etc. - o vom iubi cit vom trai.

Vrem sa nu mai platim vreodata taxe Statului roman. Din pacate, in ROMANIA cea mai ascultata muzica este maneaua, cele mai citite ziare sint Click, Ciao, Can-Can si alte asemenea mizerii iar cele mai vizionate emisiuni sint cele de scandal si mahala. Asta spune multe despre poporul roman, popor care intr-o mare masura isi merita conducatorii. Este trist faptul ca multi altii sint nevoiti sa sufere acest calvar romanesc .

Cred ca aveti si dvs. cunostinta despre studiul social care releva faptul ca 42% dintre romani cred ca Soarele se roteste in jurul Pamintului - acesti cetateni voteaza politicieni - prin urmare situatia ROMANIEI nu este deloc surprinzatoare !

Mare ghinion am avut sa ne nastem in ROMANIA acestor timpuri , sa fim contemporani cu cei care care au guvernat tara in ultimul timp - ce conducatori ilustri a avut ROMANIA in trecut si ce are are in ultima perioada !!!
Sint sigur ca , din nefericire , situatia ROMANIEI va fi grava multe decenii de acum incolo .

Nu ma resemnez si sper ca ajutat de dvs. sa scap din aceasta * inchisoare *. Eu am stat ca ignorantul sa lucrez pentru Statul roman . Prostia se plateste !

Multi romani vin in  SPANIA ca sa munceasca si apoi sa se intoarca in tara. Altii vin pentru a comite infractiuni. Astfel de elemente trebuie eliminate din societate .

Eu vreau sa venim pentru TOTDEAUNA, sa ne stabilim PERMANENT, sa muncim si sa traim pina la capatul vietii in SPANIA, cu timpul, sa devenim cetateni spanioli, facind parte cu mindrie si onoare dintr-o natiune atit de mareata, de renume mondial .

Pentru noi , ROMANIA este un Stat unde sintem obligati si fortati sa traim , un Stat din care dorim sa plecam cit mai repede cu putinta , pentru tot restul vietii !
         
De aceea, va rog din suflet sa ma ajutati in privinta gasirii a 1 loc de munca in orice domeniu de activitate si in orice zona , in ideea de a lucra eu in prima faza iar dupa un timp sa reusesc sa-mi aduc si familia .

Sper ca la dvs. sa gasesc intelegere si generozitate deoarece aveti mult mai multe cunostinte decit mine , in SPANIA !
Nu voi avea liniste sufleteasca pina nu ne vom stabili DEFINITIV in SPANIA , TARA NOASTRA DE SUFLET !

Sintem nascuti in ROMANIA dar vrem sa murim in SPANIA !

Locul de munca este factorul determinant pentru indeplinirea acestui deziderat .
Ajutorul dvs. ar insemna enorm pentru noi !

Am luat legatura cu majoritatea entitatilor romanesti din SPANIA - asociatii, fundatii, institutii, mass-media, parohii, etc.- si cu forte multe persoane fizice, primind foarte putine raspunsuri, in general scrisoarea mea fiind tratata cu indiferenta si dispret de catre cei care sustin ca au ca principala menire ajutorarea conationalilor.

Din nefericire, traim intr-o lume unde primeaza ignoranta, ipocrizia, indiferenta, invidia si alte asemenea * calitati *.
Foarte multi dintre cei care au promis ca ma ajuta sau tinem legatura, nu au mai dat niciun semn de viata, spiritul de solidaritate si umanitate fiindu-le putin cunoscut si insusit.

Pina in prezent am depasit 5000 ( cinci mii ) de scrisori trimise, primind raspunsuri sub 1%.

Va asigur ca, daca ne puteti ajuta, nu va vom da niciodata vreun motiv sa regretati acest act filantropic !
Va vom ramine recunoscatori si indatorati pentru toata viata ! Stiu ca si SPANIA are probleme pe piata fortei de munca, insa ne punem mari sperante in ajutorul dvs.!

Eu si sotia nu prea am avut noroc in viata ; acum ma lupt sa ofer copiilor o viata mai buna intr-o TARA MAI BUNA !
Copiii sint fruntasi la invatatura si s-ar integra fara probleme in sistemul de invatamint spaniol .
Va trimit o fotografie pentru a va face o mica idee despre noi si un regalo musical .

Nu sintem o familie de intelectuali dar va asigur ca sintem o familie echilibrata si onesta care nu-si doreste decit sa munceasca si sa duca un trai decent intr-un STAT DE DREPT !

Telul vietii noastre este CETATENIA SPANIOLA  !

Vreau sa subliniez - NU DORIM SA FIM EMIGRANTI ECONOMIC ( cum sint majoritatea celor care vin in SPANIA pentru a cistiga bani , legal ori ilegal, ci EMIGRANTI DE CETATENIE , PENTRU TOT RESTUL VIETII ( cum sint putini cei care vin cu scopul de a trai pina la sfirsitul vietii in SPANIA ) .

Va dorim multa sanatate si noroc familiilor dvs. , deasemenea multe impliniri in cariera profesionala ! 

                                             
                     i  VIVA ESPANA ! 
http://www.megaupload.com/?d=4QJDBE03


http://s471.photobucket.com/albums/rr74/NearbyHermit/?action=view&current=Picture.jpg&newest=1

http://www.megaupload.com/?d=I7SF19GK


   Tel. 0040-726.433.496 

   Email : [email protected]