• Welcome to Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca. Please login or sign up.
 
20 October , 2021, 00:38:42 am

News:

In perioada 1-19 decembrie 2012 forumul a functionat doar partial din cauza unor probleme tehnice. Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.


Stereotipul romanului din Spania. Variante.

Started by bucuros, 21 July , 2006, 20:21:08 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bucuros

Salutare,
Doresc sa deschid discutia asta: care e stereotipul romanului din Spania. Sa emitem cateva variante.
Nu putem baga in aceeasi oala membrii unei familii (fiul poate fi foarte diferit de tata, mama frati etc.), daramite membrii unei comunitati de peste 500 000 de persoane, dar nu putem nega existenta stereotipului.
Ca urmare, afirmatiile de mai jos nu se vor leme, sunt simple observatii care, dupa parerea mea, s-ar confirma dpdv statistic.

Romanul din Noua Zeelanda (de ex) a cam ajuns acolo printr-un program de emigrare in care trebuia sa indeplineasca anumite conditii (educatie, experienta etc).
Singura conditie pe care a indeplinit-o romanul din Spania (sau Italia) a fost sa aiba 200 EUR pt biletul de autobuz (cu spaga inclusa - cantitatea am pus-o aleatoriu) si eventual niste bani sa se descurce in Spania pana gaseste ceva sau o cunostinta care sa il ajute. Situatia asta a fost favorizata de:
- faptul ca Spania se pare ca are nevoie de forta de munca, nevoie pe care populatia autohtona nu o poate satisface
-  legislatia foarte proasta a spaniolilor cu privire la imigrantii ilegali si politica de returnare a lor
- faptul ca sunt latini (aici e discutabil, si francezii sunt latini si nu e exod de romani in Franta)
Din cauza asta aici au ajuns foarte multi oameni ¨de jos¨, cu nivel de cultura bacterian. Pana aici nici o problema, IQ-ul mediu al ecuatorianului de aici (de ex) nu cred ca il depaseste pe al romanului, problemele apar cateva paragrafe mai jos.

Putem separa deja UN MODEL de roman din Spania: provine dintr-o zona defavorizata economic, majoritatea vin din mediul rural, educatie minima, cultura nu, el lucreaza in constructii, ea in menaj sau spala vase intr-un restaurant, vorbesc spaniola cu multe greseli gramaticale (nici romana nu o vorbesc corect). Descrierea modelului nu se vrea o critica, reprezentantul acestui model nu e cu nimic mai prejos decat ¨omologul¨spaniol... difera in-cultura (romanul asculta gutza, spaniolul bacalao) si limba vorbita acasa. In general romanul e mai harnic (motivele nu le pun in discutie acum)

AL DOILEA MODEL ar fi al tanarului care si-a terminat studiile (liceu, facultate, ce-o fi) si fie nu gaseste de lucru fie gaseste pe un salariu mizerabil din care nu s-ar putea intretine daca nu ar exista parintii. Intervine ideea emigrarii, iar cele mai simple destinatii sunt Spania si Italia. (Pt Canada, Australia, NZ dureaza destul de mult formalitatile, daca nu ai experienta in campul muncii nu prea faci punctele si in plus ai nevoie de ceva bani, suma fiind substantial diferita de cei 200 de eur despre care vorbeam.) Vine in Spania si munceste pe unde apuca, nu am informatii suficiente pt a generaliza ce munceste, domeniile sunt destul de diverse... oricum in general e vorba de munca ¨de jos¨


   Pe langa legislatia proasta de ¨extranjeria¨ - si oarecum in legatura cu ea - spaniolii mai au un cadou: o legislatie penala la fel de proasta (a se citi blanda) si prost coordonata cu cea de ¨extranjeria¨. Rezultatul: mare parte din jegul Romaniei a venit aici: proxeneti, hotzi etc. Daca din 600 000 de romani de aici (nu stiu exact cati suntem, am dat un exemplu) 5000 sunt jeguri (ca sa nu spun mai mult) e suficient ca macar de 2 ori pe saptamana sa apara in presa stiri de gen: a fost arestata o banda de hotzi (proxeneti) romani. Jegurile astea impreuna cu multitudinea de cersetori romani (sau tigani, ce mai conteaza) sunt suficienti pt a ne creea o imagine proasta aici.
Putem spune ca iese in evidenta AL TREILEA MODEL - sa zicem - al romanului din Spania: JEGUL DE OM venit sa ¨invarta¨ ceva: la furat, la adus prostituate, cersetori  etc. In afara de faptul ca provoaca greata la simpla vedere nu pot spune nimic despre ei pt ca nu ma invart in lumea lor.
Desi indivizii din modelul asta nu sunt nicidecum majoritari, fac enorm de mult rau comunitatii romanesti de aici, as putea spune ca sunt ciuma ei. Nu sunt unicii, aici exista mafie ruseasca, sudamericana, etc, dar noi  avem grija oilor noastre.

Exista un al patrulea model: ¨sclavii jegurilor¨ - prostituate, cersetori etc care se pare ca sunt destul de multi deci trebuie sa le facem un model. Nici despre reprezentantii modelului asta nu pot spune nimic din motivele enumerate la modelul nr3.

Cum am foarte putin contact cu membrii comunitatii romanesti de aici ma opresc aici cu  ¨extragerea¨ modelelor, poate mai gasiti voi vrun model (al parvenitului ar fi unul dar nu am cunoscut suficienti sa pot generaliza)

PS: Suntem pe un forum, as fi recunoscator daca am continua sa discutam despre ideile formulate si nu despre cei care le formuleaza. Afirmatii gen ¨am un jeep de 120 000 eur si o afacere prospera¨ sau ¨eu nu ma incadrez in nici un model¨ nu isi au locul aici.

sorin dumitrescu

Cum,  nu  a  raspuns  nimeni  la  Topicul  DVS  ????  Mai  usor  cu  afirmatiile
despre JEGURI  ca  s-ar  putea  sa  te  <faca>, am  inteles ca  iti  faci  veacul
prin loco,  deci  silently  ca  altfel........ ;D :o :'(
666

ninel

Quote from: Bucuros on 21 July , 2006, 20:21:08 pm
Salutare,
Doresc sa deschid discutia asta: care e stereotipul romanului din Spania. Sa emitem cateva variante.
...
Cum am foarte putin contact cu membrii comunitatii romanesti de aici ma opresc aici cu  ¨extragerea¨ modelelor, poate mai gasiti voi vrun model...


Eu nu ma pot exprima deoarece nu traiesc in Spania,
dar banuiesc existenta tipului de roman care a calatorit multi ani prin alte parti,
intre timp s-a civilizat dupa model occidental, poate si-a schimbat chiar si cetatenia,
dar destinul l-a asezat intre iberici...

Poate fi un model,
ninel

valentin

Salut.
Ma numesc Valentin, actualmente ma aflu in Ro dar sper sa nu apuc luna Marte 2007 in Ro. Ar trebuii sa plec in zona Barcelona. STOP

Nu am vazut nici o referire la romanul care doreste cu disperare sa reuseasca in alta parte decat in locul in care incearca acest lucru de peste 16 ani. Poate ca este adevarat ca odata ajunshi acolo devenim mult mai mici si isignifianti decat in tara, dar dati-mi dreptate ca shi acas` (in tara) suntem la fel de mici shi batjocoriti.

O amica ce se afla in Marea Britanie a spus " decat sa fiu roman desconsiderat ca cetatean al tarii mele, mai bine desconsiderat in alta parte... macar intzeleg motivul".

Nu se spune sau se spune prea putzin despre ce ce au reushit( in sensul de adaptare, nu ma refer la firme, bani, faima, figuri...). Probabil ca cei ce au reushit au invatzat sa taca shi sa nu faca tam-tam pe tema "sunt raman".
No..., cam atat, va pup shi s`auzim de bine!

Raluca Ioana Agasanu

As dori sa impartasesc din experienta mea cu romanii in Spania. Ca ghid am avut si experiente bune si experiente mai putin bune. Din experientele mai putin bune am avut cel mai mult de invatat. Mi s-a confirmat astfel opinia proasta a spaniolilor despre romani. Mi-a parut rau, dar am trait-o personal in aceasta vara, in luna iulie, pe Costa Brava unde am fost in calitate de ghid de sejur printr-o agentie din Romania. S-a intamplat ca in drum spre Andorra - excursie optionala a agentiei planificata sambata - un ROMAN din grup sa-mi reproseze faptul ca am facut oprirea la supermarketul Rivers, la 8 kilometrii de Adorra. Oprirea era planificata de agentie, iar reprosul se referea la, citez: <Ce m-ati adus doamna aici unde este ca la supermarketul Cora sau Carrefour? Eu am bani. Vreau sa cumpar marfuri de lux>. Mi-a spus acest lucru tipand si amenintandu-ma. I-am raspuns calm ca vom ajunge in Andorra unde va gasi magazine de lux deschise. Asa a fost si acel ROMAN a reusit sa-si cumpere marfuri de lux din Andorra, iar la sfarsit nu mai stia cum sa-mi mai multumeasca.  M-a durut. Am muncit 3 saptamani pe Costa Brava pentru 35 de euro pe zi diurna si 200.000 lei vechi salariul la intoarcerea in tara. Timp de 3 saptamani am schimbat 3 asa-zise hoteluri: de la doua stele am trecut la un hostal, iar apoi intr-un hotel de o stea, cu gandaci si furnici in camera. Asta s-a intamplat din dorinta acelei agentii nu a mea. Y todo esto por mi libro, por La Historia de una Aficion; por comprar directamente de Barcelona uno de los libros escritos por Francisco Lopez Seivane, es decir, el libro VIAJE AL SILENCIO. Una meta espiritual me trajo este ano dos veces en Espana. La segunda vez - circuito Espana-Portugal con otra agencia de Bucarest vivi una experiencia positiva. Ca un paradox - va rog sa nu ma judecati pentru ceea ce voi scrie, stiu ca opiniile sunt impartite - cel mai bine m-am inteles pe Costa Brava cu un grup de turisti (au fost turistii mei) in care se aflau si tigani. Nu le iau apararea doar afirm ca exista si tigani cinstiti si foarte veseli. Ei mi-au facut GALERIE si m-au aparat de asa-zisii romani care injurau mai ceva decat ... Nu mai spun decat cine ca sa nu ofensez pe nimeni.
M-au impresionat fotografiile de pe acest site in care se aratau RAUFACATORII din Barcelona. Bun... Probleme cu aceasta natie au toate natiunile, una dintre ele fiind Norvegia.  Cred ca ar trebui sa se uneasca toate guvernele lumii si sa hotarasca ceva in privinta lor, sa-i stabilizeze undeva, sa-i educe... Sunt trista cand scriu aceste lucruri. In definitiv, sunt SI EI OAMENI, iar unii dintre ei exceleaza pe marile scene ale lumii fiind cantareti, dansatori.  Mai ales dansatori... In Bucuresti am vazut spectacolul de flamenco a lui Joaquin Cortes. L-as vedea de 100 de ori, de 1.000 de ori. La Madrid am gasit cu greu un DVD cu acest faimos artist.
Bueno, les dejo a reflexionar sobre estas palabras y les invito a visitar la pagina web. de mi libro escrito debajo el seudonimo literario El Guia y publicado por Editorial Trafford de Canada. Esto es www.trafford.com/05-2486. El formulario de pedido en castellano se puede ordenar a [email protected] o lo puedo mandar a quien me lo va a pedir.
!Descubrelo aL Guia sobre la contraportada de La Historia de una Aficion!