• Welcome to Comunitatea Romanilor din Spania - Spania Romaneasca. Please login or sign up.
 
23 January , 2022, 00:41:37 am

News:

In perioada 1-19 decembrie 2012 forumul a functionat doar partial din cauza unor probleme tehnice. Ne cerem scuze pentru neplacerile cauzate.


Bursa locurilor de munca pentru asistenti medicali din Spania

Started by ramona-elena, 21 February , 2010, 14:46:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cris

Ramona, ma bucur sincer pt tine ca ai avut posibilitatea de a vedea ce se face intr-un centru de atención primaria; ma bucura, de asemenea, si faptul ca impartasesti cu noi experienta ta.
As fi vrut sa fi continuat povestindu-ne si ceea ce ai vazut ca asistentele de aici fac gresit, asa cum spui tu "total eronat", "minunile" care le-ai auzit.
Nu te preocupa, chiar daca fata e prietena ta, scriind toate astea  nu inseamna ca nu-ti va fi in continuare  prietena, ea nu o sa stie ca tu scri aici , iar noi nu facem altceva decit sa invatam din greselile altora.
Te astept in continuare cu noi experiente. Pupici!

danadinu

buna!  Vorbind de centru public: niciuna dintre voi nu s-a inscris pt "sustituciones de verano"  la bolsa 0? au mare nevoie pt vara,si pe mine m-au sunat ca sa inlocuiesc in vara la "ambulatorio rural",care cuprinde foarte multe sate din imprejurimi...chestia e ca lucrez deja in 2 locuri si nu puteam sa renunt la nici unul din ele. Ma inscrisesem la" bolsa 0" prin  februarie si nici nu-mi imaginam ca ma vor chema. Inscrierea am facut-o la Junta de Castilla y leon.Daca as fi acceptat ,mi s-ar fi dat ceva puncte pt eventualele "oposiciones",dar daca lucrezi  poti sa refuzi si nu se intimpla nimic. Celor care au deja puncte,daca refuza li se scade din punctaj daca nu duc contract de munca cu care sa justifice refuzul. Mie mi s-a spus:cind vi se termina contractul ne anuntati :)...am contract indefinit :-\

ramona-elena

Dana,
ce este "bolsa O"????....este cumva acelasi lucru cu "bolsa interna"????Aici bolsa interna se dechide in iunie.
Sa-mi trimiti adresa ta de mail pt protocolos ....cred ca o am dar nu sunt sigura.....
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Buna fetelor, si eu am acelasi vis...de a lucra la stat, ;D fie intr-un ambulatoriu fie intr-un spital...De aceea am facut o multime de cursuri ptr a obtine punctele ptr bolsa SAS...am maximul de puncte prin formación continuada... acum a iesit lista provizorie si in curind va iesi cea definitiva...am 30,150 puncte si sper sa ma cheme vara asta sa fac substitutii...asa intru in sistemul lor si string puncte.

Ramona, fiecare comunitate autonoma are bolsa ei,SAS, SERGAS,etc... stringi puncte facind cursuri si lucrind la stat ( se punctueaza si la rezidencias concertadas,dar mai putin)...la inceput te cheama doar in vacante, stringi puncte si incetul cu incetul poti aduna punctele necesare ptr oposiciones. Eu m-am inscris imediat dupa ce am primit credentialul, in octombrie s-a inchis bolsa si acum astept sa apara lista definitiva si sa inceapa contratarile de verano; aici, daca refuzi, te sanctioneaza cu 2-3 luni(nu stiu exact cit) in care nu te cheama...chiar daca ai contract( la particulari, bineinteles). Am pus pe lista centrelor unde vreau sa lucrez doar spitalele  ptr ca centrele de salud, ambulatoriile tin de zone f mari si eu nu as putea sa ma deplasez dintr-un capat al altuia al provinciei...te pot chema azi intr-un loc si miine in altul la multi kilometri...asa ca, ptr inceput vreau doar spitale...sper ca vara asta sa lucrez in vreunul... ;)

ramona-elena

Lunera,sunt destul de informata in ceea ce priveste bolsa de trabajo...cel putin pe Comunitatea Valenciana.
Exista o bolsa de trabajo generala care se deschide o data pe an si la care te poti inscrie doar daca ai 1 punct,punct ce se poate obtine doar din opozitii,lucru la stat sau valenciana(cursurile pt bolsa de trabajo nu baremeaza aici ci doar in momentul in care te prezinti la opozitii pentru obtinerea unei plaze) si o bolsa interna de trabajo care aici in mod obisnuit se deschide in iunie,pentru substitutiile de verano si la care se accede doar lasand un cv si o cere in spitalele in care vrei sa lucrezi,spitale care raspund si de centrele de salud.
Dana vorbea de o "bolsa o" care eu nu am inteles ce este.....spunea de centre de salud....Ma gandeam ca o fi un al treilea tip de bolsa despre care eu nu stiu.....  ;D Pentru mine exista:bolsa de trabajo y bolsa interna,probabil in alte comunitati una dintre acestea se numeste "bolsa o" .
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

danadinu

buna. La Bolsa 0 te poti inscrie fara sa ai puncte.de-asta se si numeste asa,si este mai mult pentru cei care termina scoala.Odata intrat in "sistem",ei incep sa te cheme pt sustitutii de concedii,nu numai pe perioada verii.Eu nu am optat doar pt spitale,asa cum a facut lunera,am vrut sa incerc doar,sa vad daca ma suna....si m.au sunat. Actele le depusesem la Junta de Castilla y Leon, al carui echivalent in valencia ma gindesc ca e Genaralitat sau asa ceva.Am mers acolo,am spus ca vreau sa ma inscriu la bolsa 0 si mi-au dat sa completez un formular,am anexat copii dupa credencial si dupa diplome,si gata....Si nu este acelasi lucru cu bolsa interna.

Lunera

Aici nu-i asa, nu exista decit o singura bolsa...BOLSA SAS...una ptr toata lumea: cei care au terminat de curind si toti ceilalti...te cheama in functie de puncte, pe cei cu putine ii cheama sa suplineasca in concedii, vara,iarna,Semana Santa,feria,etc...pe cei cu mai multe ii cheama ptr contracte de larga duración, interinidad,etc. Te poti inscrie cu 0 puncte si facind cursuri incepi sa stringi punctele prin care te vor chema sa suplinesti, mai ales vara cind pleaca toata lumea in concedii si e nevoie de multe asistente.Partea proasta e ca stringerea punctelor e lenta,la inceput lucrezi doar 2-3 luni iar prin formación continuada e un tope de 30 de puncte,deci nu mai ai de unde sa aduni...doar daca ai bani multi si-ti poti permite sa faci un curs de experto universitario...costa 1500euro si-ti dau inca 2 puncte,in afara titlului... :o

Concluzia: fiecare comunitate autonoma are normele,legile ei ...dar peste tot e nevoie de enfermeras ptr a substitui in concediul de vara= período vacacional masivo. ;D

ramona-elena

K,m-am lamurit...  ;) dar aici nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca de "bolsa o " .Aici far puncte te poti inscrie la bolsa interna a centrelor de stat .Orice bolsa ar fi ....0,interna,....  ;D sa speram ca vom avea toate oportunitatea de a lucra vara asta la stat pt a aduna punctulete  ;D
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Ramona, vad ca esti on-line ;D...vreau sa te intreb ceva: tu cum te vei organiza in caz ca te cheama sa faci vreo substitutie la stat, vei cere concediu de la rezidencia unde lucrezi? ...e o nelamurire pe care o am eu in ceea ce priveste angajarea la centre private...ce faci daca te cheama de la stat, lasi serviciul  sau refuzi contractul de la stat? ???

ramona-elena

Lunera,daca pe vara ma suna cineva eu pe acest an mai am dreptul doar la 15 zile de vacanta pe care as putea sa mi le iau.De altfel cum eu lucrez turn de noapte pot foarte bine "compagina" pentru ca pot schimba turele cu colega....ne ajutam foarte mult.Sau pur si simplu lucrez de noapte si apoi merg la tura de spital/ambulator.Se rezista foarte greu....am avut colegi care au facut asta atunci cand nu au avut nicio iesire.....dar nu este imposibil.De obicei ca incepator(cazul meu)iti ies contracte foarte scurte de 1-2 saptamani.....asa ca se poate intr-un fel sau altul.Atunci cand primesti un contract mai lung la stat,cum este cazul unei colege de a mele care a primit pe spital un contract de 3 luni.....e cam greu de compaginat mai ales pe tura ei care este de tarde.Este nevoita sa lase munca asta desi lucreaza la noi de 5 ani....dar merita pentru ca in privinta banilor castiga in 3 luni cat castiga aici in 6 luni!!!!!Iiar dupa 3 luni se pune iar pe cautat....Este cam la alegerea fiecaruia si depinde desigur foarte mult si de locul de munca,daca ai colegi dispusi sa schimbe ture cu tine atunci cand ai nevoie,daca poti lua vacanta atunci cand vrei tu,etc.Si desigur de situatia fiecaruia materiala in primul rand.Eu personal nu mi-as permite sa ma las de munca cusotul in paro...tata in subsidio....mama castiga 600 euro pe luna....avem fetita....nepotica....ipoteca....etc....etc...etc...Deci depinde de foarte multi factori!!!!!
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Ramona, iti amintesti ca dupa primirea crdentialului vorbeam despre posibilitatea noastra de a participa la oposiciones? Tu te-ai inscris, dupa cite am inteles, deci nu-i nici o problema ca nu avem omologarea ci doar recunoastere, nu?...sau depinde de fiecare comunitate autonoma in parte... ???

ramona-elena

Eu m-am inscris la opozitii fara probleme.In prima faza am depus doar cerere,nu mi s-a cerut niciun alt document.Daca trec aceste opozitii atunci v-a trebui sa prezint recunoasterea.Nu cred insa sa existe probleme deoarece in BOE nu specifica nimic de OMOLOGARE ci spune asa:"estar en posesion del titulo de diplomado en enfermeria o su equivalente para el desempeño de la categoria"-in cazul nostru recunoasterea  ;)
Nu cred ca difera de la comunitate la comunitate.

Lunera am inteles de la o colega ca in Murcia(SAS)puncteaza si lucrul la privat.Este adevarat?

Sa anunti cand ies opozitii la voi,poate ma prezint si am noroc  ;)
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Ramona, totusi nu inteleg...deci nu ti-au cerut alte acte, credentialul,pasaportul,DNI ,etc? :o Ce inseamna sa treci peste opozitii...sa obtii un min. 5 ?...din cite stiu eu,una e sa aprobi opozitiile-iti cer nota 5 ...dar nu-ti foloseste decit ca sa adaugi vreun punct la baremo de la bolsa... alta e sa obtii o plaza, ptr care trebuie sa ai nota mare la examen plus multi ani de vechime. ???

Murcia nu e in SAS, nu e in Andalucia, nu stiu  cum se punctueaza...aici nu se punctueaza daca ai lucrat la privada,doar la stat si la rezidentele concertadas con la Junta de Andalucia(se punctueaza mai putin).
Stai linistita, Ramona, ca te anunt eu daca ies opozitii aici ;)...desi nu cred...aici merg ff lent lucrurile >:(...asa cum am mai scris, ultimele opozitii au fost in 2007 iar la toma posesión de la plaza a avut loc in septembrie de 2010...deci a durat 3 ani tot procesul...iar auxiliarele nu au luat inca in posesie la plaza( am o vecina auxiliar care a luat opozitiile din 2007 si inca nu a inceput lucru pe plaza ei).
Daca se vor convoca ma voi prezenta si eu ptr ca iti dau 1 punct ptr fiecare exercitiu aprobat...bineinteles ca nu-mi fac sperante sa obtin vreo plaza, din moment ce nu am puncte prin vechime...Apropó, cite exercitii sint, 3-4?
Am vazut linkul pe care l-ai postat, cel despre cartile MAD, sint 2 volume de temario comun si alte 3 de specific,nu? Tu parca ziceai ca ai cumparat cele 3 vol de specific, deci legi nu vei invata? Se stie data examenului?

ramona-elena

02 June , 2011, 19:25:42 pm #343 Last Edit: 02 June , 2011, 19:28:04 pm by ramona-elena
Pues NO...  ;D Nu mi-au cerut niciun alt document,doar o cerere tip care se putea completa si pe net si desigur stampilate previamente de catre banca cum ca am platit taxa de examinare.Nu mi se pare nimic iesit din comun deoarece nu cred ca se prezinta cineva care nu are acte in regula,oricum trebuie prezentate in momentul in care obtii plaza sau atunci cand vrei sa baremezi pentru bolsa de trabajo.Si dupa cum am postat in mesajul anterior nu se cere omologare ci echivalent pentu a putea exercita profesia de asistent medical pe teritoriul spaniol.
Cat despre plaza,asa este,eu nu aspir atat de sus,eu ma prezint pentru puncte,sa pot barema la bolsa de trabajo deoarece nu ma pot inscrie daca nu am macar un punct.Desi primeaza nota la opozitii,mai bine zis la examen deoarece se considera opozitie proba scrisa si concurs proba practica(cazuri clinice).Daca exista empate,are prioritate cel cu nota mai mare la proba scrisa iar apoi se detaseaza in functie de barem.Adica,daca se prezinta 5000 la acest examen si din cei 5000 doar 100 dintre ei au luat punctajul macim(100puncte)printre care si eu  ;D obtin plaza fara probleme.Baremajul intra in calcul pentru departajare.

Da,eu am cumparat doar cele 3 carti de tamario especifico si cartile de teste+supuestos.Legile mi le-am gasit toate pe net....nu are rost sa dau bani  ;) Daca imi da timp sigur ca voi citi si legi,cat despre informatica.....ceva stiu eu....dar cred ca se paseaza un pic cu temario.....pero.................

Data examenului nu se stie si am inteles ca poate trece si un an pana la fixarea datei de examen.Mai bine  ;) ,imi da timp de invatat.

(am facut confuzie inte SAS si SESCAM  ;D )

6.1. La fase de oposición supondrá la realización por los aspirantes
de dos ejercicios.
6.1.1. El primer ejercicio consistirá en la contestación por escrito,
en el plazo máximo de una hora, de un cuestionario de preguntas sobre
el contenido de los 38 temas que se incluyen como anexo II: normativa
general (3), normativa sanitaria común (7), informática (3) y temario
específico de la categoría (25).
El 15% como mínimo de dicho cuestionario deberá versar sobre el
temario no específico de la categoría.
El cuestionario será tipo test en forma de preguntas con cuatro respuestas,
de las cuales solo una será la correcta.
6.1.2. El segundo ejercicio, de carácter práctico, tendrá como finalidad
valorar las aptitudes, destrezas y capacidad profesional de los aspirantes
en relación a las funciones propias de la categoría a la que optan,
y versará sobre los 25 temas del temario específico de la categoría que
se incluye en el anexo II.

La puntuación máxima en la fase de oposición será de 100 puntos,
correspondiendo 50 puntos a cada ejercicio. Se considerará aprobado
en cada ejercicio, siendo ambos eliminatorios, al aspirante que obtenga
como mínimo 25 puntos.
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Ma mut pe celalalt topic sa va spun ca...in sfirsit m-au chemat de la SAS, am semnat ieri contractul ...de la 1 iulie la 15 septembrie si...ceea ce mi se pare grozav e ca me ha tocado...NEONATOLOGIA...ceeea ce voiam eu...inca nu-mi vine sa cred. Am fost la spital sa semnez si sa realizez toate tramitele si am vizitat sectia, am ramas cu gura cascata cit de bine organizat,cite medios,personal,aparatura,etc...era mai mult personal decit bebelushi, jajaja! Cind incep o sa va povestesc, au un orar bun: o zi se lucreaza de la 8 dimineatza la 8 seara, a doua zi de la 8 seara la 8 dimineata si apoi au 3 zile libere in prima saptamina si 4 zile in a doua, iar la 44 zile lucrate au inca o zi libera...boierie, ce mai .De abia astept!!!! ;D

erofei nina

Bravo Lunera! As fi vrut sa te ating -poate se ia norocul :D!!!!! Chiar ma intrebam inainte sa citesc mesajul daca ai fost chemata avand in vedere ca e vara! Astept cu nerabdare sa ne povestesti depre noua ta experienta! Mult succes !

Lunera

Multumesc, Nina...poti sa ma atingi cind doresti  ;)...desi sintem fiecare la un capat al Spaniei...nu e imposibil   ;D ;D ;D

ramona-elena

Lunera,
felicitari din toata inima  ;) Sper sa fie o experienta placuta pe care sa ne-o impartasesti!!!Am auzit eu ca in Murcia e mai usor de ajuns in spitale  ;) El novio de mi compañera vive alli  ;) Si ea tot DUE si desigur vrea sa se mute acolo deoarece zice ca nu este atat de complicat ca si aici in Comunidad Valenciana.....
Eu vara asta nu sper la substitutii largi asa cum ai gasit tu...de 3 luni....deoarece pentru astfel de contracte trebuie sa fii inscris la bolsa general....si repet....nu am punctul necesar care conditioneaza inscrierea la ea!!!  :'( Singurul lucru pe care il pot face la stat deocamdata sunt "dias sueltos"...adica azi o garda peste o saptamana alta....si la pastele cailor adun si eu 30 de zile sa obtin 0,3 puncte.....deci pana ajung la un punct....am de facut garzi nu gluma...jejejeje.

Multa bafta la noul loc de munca!!!!!!!!!!!!!!!
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

Lunera

Multumesc, Ramona  :)... o sa va povestesc ce si cum  ;)

Nu stiu cum e in Murcia dar aici toata lumea se poate inscrie la bolsa, chiar cu 0 puncte. In Valencia cum poti obtine acel punct, doar prin oposiciones si garzi, nu si prin formación, deci cursuri? Aici iti dau 0,30 puntos pe luna lucrata,deci tambien e lent procesul  :( ...dar poti obtine 30 de puncte prin cursuri...ceea ce eu am facut...in 6-7 luni...a durat ceva timp, dar merita  :)

cris

Luneraaa, felicitari iubita! Cind ai timp sa intri sa ne povestesti cu amanunte ce si cum......

ramona-elena

Lunera,"el dichioso punto"  ;D din pacate se poate obtine doar facand substitutii la stat,unde ca si in Murcia,o luna lucrata puncteaza 0,3...deci cum spuneai,cale luuuuunga,din valenciano si din opozitii.Cursurile puncteaza doar cand te prezinti la opozitii...pentru departajare....La bolsa de trabajo cursurile nu baremeaza din pacate....  :'( Cred ca nici acest an nu ma voi putea inscrie doarece nu am punctul.....  :'( Ma gandeam sa schimb de comunitate din acest motiv dar.....cu familie este destul de complicat  :'( Daca eram eu cu mine  ;D Asa ca nu imi ramane decat sa ma lupt cu morile de vant  ;)
"Cauta sa ajungi un soare si atunci o sa te vada toata lumea"-(Sthendal)

danadinu

felicitari,Lunera!ma bucur pentru tine.acum,ca ai intrat in cercul de substitutii ,sigur te vor mai chema...si usor,usor ajungi pe post.BRAVO!

Lunera

 Multumesc, Dana, Cris ...miine incep...12 ore...o sa va povestesc  ;)...dupa ce trece examenul fetelor  ;)

danadinu

Buna,Lunera!Se pare ca esti destul de obosita :) nu ne-ai impartasit  experienta....

maybeline

dar in cazul madridului stie careva cum se procedeaza? :-*

Lunera

Dana,fetelor, imi cer scuze ca nu am scris nimic despre noul loc de munca dar in primul rind nu mi se parea frumos din partea mea sa povestesc despre munca mea in timp ce fetele erau suparate,dezamagite cu examenul...apoi nu prea am avut timp si loc pe computer (copii au luat vacanta si e tot timpul ocupat). Zilele libere am profitat sa ne ducem la mare iar celelalte la munca.

Adevarul e ca nici nu prea am fost incintata cind am inceput serviciul,e o munca stresanta, atmosfera e crispata,colegele nu sint asa de grozave ca cele de la rezidenta de anul trecut-
Eu intrasem cu mult elan,eram ff bucuroasa ca,in sfirsit lucrez intr-un spital de stat si intr-o sectie care-mi place,dar am vazut ca-i f greu, raspundere f mare,stres...cit de linistita eram eu cu batrineii mei la rezidenta, jaja!
Sint la UCI neonatologia, e o sectie grea,multa munca, nu ne asezam pe scaun decit ptr desayuno si almuerzo...cind ajung acasa dupa 12 ore de munca sint frinta, noptile la fel.
Sint pe tura cu alte 2 colege la uci si inca una la partea mai usoara,cuidados intermedios.Fiecare are cam 2-3 bebelusi care sint monitorizati,sondati,unii mai gravi,altii nu chiar...la fiecare 3 ore trebuie scrise controalele de constante,tensiuni,temp plus se le  alimenta prin biberon sau sonda...analize, tratamente etc.
Perfuziile li se pun de catre asistente in cap, epicutaneo sau la noi-nascuti recenti prin canalizacion de la vena umbilical de catre medic.Toate au bombas de infusion,totul e calculat , scris,firmado...de asta eu sint destul de crispata...e o raspundere enorma...totul e cu semnatura mea: transfuzii de singe sau plasma,vaccinuri, toate turele sint semnate pe foaia bolnavului,toata raspunderea e a asistentei.Fiecare asistenta are un auxiliar,cele vechi stiu meserie multa,ma ajuta dar eu nu ma simt bine sa ma invete un auxiliar...desi asa e la inceput,pina cunosc mersul lucrurilor...si sint f multe lucruri noi ptr mine...incerc sa prind repede,citesc carti de specialitate,ma informez pe net despre tot ceea ce nu stiu sau am dubii.
Ce e diferit de cum era in tara e si faptul ca asistentele iau decizii fara sa intrebe medicul,de a pune sau a scoate o sonda gastrica,de a face spalaturi gastrice,de a da mai mult lapte decit scrie medicul si multe altele. Plus ca medicul iti scrie 35 grame de ampicilina, tu trebuie sa calculezi prin regula de 3 simpla,nu-ti scrie dilutiile cum ne scria noua in spital in tara.Trebuie sa stii multe, inclusiv matematica sa poti calcula dozele prescrise...eu fac de 3 ori calculul sa nu gresesc ca sint doze f mici ptr prematuri...nu poti gresi :o (avem calculator electric).
Partea buna e ca se aprende mult, e o sectie de elita,la fel ca quirofano,de ex...e multa munca dar cu timpul te obisnuiesti plus ca dupa 2 ture ai 3 sau 4 zile libere, asa ca ai timp sa te refaci ;D.
Nu stiu ce sa va mai povestesc,intrebati-ma daca vreti sa stiti ceva anume.

Va las ca am monopolizat forumul...trebuie sa mai las loc si altora ;)

danadinu

Buna,Lunera.
ma bucur tare mult pentru tine,  chiar daca iti este greu,stiu ca e o mare satisfactie sa lucrezi intr-un spital si mai ales intr-o sectie de tip UCI. cred ca asta e visul multora dintre asistente(cel putin al meu)...nu-mi place sa lucrez intr-un cabinet,unde te plafonezi total.Si la locul meu de munca simt ca ma plafonez,dar eu am contract indefinit si nu-mi permit sa renunt la asta.

MIMAMI

lunera mi-ar face placere sa pot vb cu tine. adresa mea e [email protected]. scrie-mi. pa

MIMAMI

BUNA FETELOR. VA SCRIU SI EU EXPERIENTA MEA. AM RECUNOASTEREA TITULUI DE UN AN  SI JUMATATE. NU AM GASIT DE LUCRU IN NICI UN LOC PANA ACUM IN VARA CAND M-AU SUNAT DE LA SPITAL GENERAL DIN CR. SUNT DIN CIUAD -REAL. ASA CA AM INCEPUT LUCRUL 2 SAPTAMANI IN CONSULTAS EXTERNAS DE CIRURGIA, LA INCEPUT A FOST PUTIN DIFICIL PANA M-AM OBISNUIT CU LUCRURILE. IN FIECARE ZI APROAPE MA SCHIMBAU DE CONSULTA, ASA CA IN 13 ZILE AM LUCRAT IN CONSULTA DE CIRURGIE, PATOLOGIA MAMARIA, REUMATOLOGIA, ENDOCRINOLOGIA SI NEUROLOGIA EN PEDIATRIA. AM  TERMINAT CONTRACTUL PENTRU CA A FOST O BAJA. TOATE BUNE SI FRUMOASE PANA ACUM. LA 2 ZILE MA SUNA DE LA SPITAL SI IMI OFERA ALT CONTRACT: O ZI IN UCI SI O ZI IN PLANTA-MEDICINA INTERNA. NU VA POT EXPLICA CAT DE STRESANT A FOST. IN UCI NU AVEAM IDEE DE MAJORITATEA LUCRURILOR. FIECARE DUE AVEA 3 PACIENTI, LA SCHIMUL DE TURNO CAND MI-A PREDAT COLEGA PACIENTII CREDEAM CA VA CADEA CERUL PE MINE, ATATEA LUCRURI CE NU STIAM NU IMI VENEA SA CRED. PANA LA URMA A TRECUT, COLEGII F.BUNI M-AU AJUTAT MULT, ASTA CA SA NU ZIC CA AU FACUT EI APROAPE TOT. ACUM A DOUA ZI IN PLANTA. A FOST ORIBIL. AM AJUNS MAI REPEDE LA LUCRU CA SA POT STI PE UNDE MERG LUCRURILE, DAR CE CREDETI? FATAL.  COLEGA NU M-A AJUTAT DELOC, LA SCHIM MI-A DAT PARTEA CU CEI MAI MULTI PACENTI 12 SI MASA SI CALCULATORUL. NU CUNOSTEAM PROGRAMUL . FATAL. CONTRATUL ERA DE 1 ZI. M-A LASAT SINGURA. TREBUIA SA ADMINISTREZ MEDICAM. SI TOATE ORDINILE MEDICE IN ORDENADOR. AM INCEPUT TURNUL LA 8 SI LA 9 JUMATATE INCA NU AM INCEPUT SA ADMINISTREZ. AM CHEMAT  SUPERVIZORA SI A ADMINISTRAT EA CU MINE MEDIC. COLEGII NU VORBEAU CU MINE, FIECARE CU TREABA LUI. LA 2 ZILE MA SUNA DIN NOU OFERINDU-MI UN CONTRACT IN URGENTE. AICI DIN NOU FATAL. FIECARE DUE CU 6 BOX IN FIECARE BOX INTRAU 3 PACIENTI. MULTE LUCRURI NOI, EU SUPER STRESATA, AM PIERDUT 4 KG, NU MANCAM , NU PUTEAM DORMII NOAPTEA. IN URG AM LUCRAT 3 ZILE. EU VORBESC DE MINE PERSONAL SI VAD CA AM MULTE LIPSURI. EU NU AM EXPERIENTA . AM TERMINAT SCOALA IN ROMANIA ACUM 8 ANI  SI ADEVARUL E CA NU AM ACELASI NIVEL CU DUE DE AICI, CEL PUTIN UNDE AM LUCRAT EU. SUNT ATAT DE MULTE LUCRURI PE CARE NU LE-AM FACUT NICIODATA SI ALTE MULTELE PE CARE LE-AM UITAT.  IMI DOREAM ATA DE MULT SA LUCREZ SI A FOST DE NEDESCRIS. ASA CA ACUM SPER SA GASESC DE LURU IN RESIDENTA SAU CEVA DE GENUL. MA BUCUR CA SUNTETI PE FORUM SI PUTEM IMPARTASII EXPERIENTELE. MULTE SALUTARI

doinelia

Buna fetelor,nu am scriu deloc de cand am obtinut titlul dar am citit toate ms voastre si am fost alaturi de voi cand ati dat ex.
Eu am lucrat intr-o rezidenta pana acum o luna unde cand am inceput mi s-a parut f greu ma intrebam zilnic daca eu mai stiu ceva meserie dupa ce am lucrat 12 ani in arsi si sal de operatie.A avut parte de colege f bune cara mi-au explicat si am ajuns pana sa tin locul supervizoarei cand pleca.
De o luna m-am schimbat la un spital privat in Madrid la sala de operatie.Nu pot sa va spun decat ca par ca proasta in sat ca nu se compara nimic cu ce avem inRomania.Acum eu nu stiu daca in Romania au evoluat lucrurile dar cred ca in spitalele importante da.
Acum ma descurc mai bn.
M-am dus o luna zilnic f stresata.
Am si colege bune dar si unele f figurante.
Au f multe materiale gata sterilizata cu multe denumiri ce nu le pot tine minte,intr-un cuvant multa informatie.
Se opereaza de toate.Adica azi poti fi in una artroscopia cum la fel a 2 a zi in o tumora cervicala de ex cara dureaza cam 6 ore.
Se munceste f mult si eu mai am inca zile cand intru in panica.
Nu sunt niciodata singura in sala am pe cineva cu mine ce-mi explica.
Vreau sa va spun ceva f interesant:aici auxiliarul de enfermerie face acelasi lucru ca mine adica se numeste circulanta,fara sa sondeze si fara sa puna via periferica.
Medicul anestezist face el tot nu are nevoie de asist med doar sa-l ajuti sa intubeze si sa aseze pacientul pe masa.
Medicul vine cu o asist med instrumentista care se imbraca si ii da instrumentele, nu opereaza cu el.Opereaza cu un alt medic.
Munca este in echipa adica toata lumea inclusiv medicii schimba pacientul de pe targa pe masa si ajuta in tot ce se poate ca sa se termine operatia cu bn.
Toti medicii stiu ca eu sunt noua si tot ce intreb mi se exlplica.Exz eu nu am vazut niciodata o baomba de perfuzie si nu stiam sa o folosesc dar am intrebat medicul si mi-a explicat.
Nu stiam sa pregatesc o perfuzie ptr arteriala si sa o conectez la monitor,la fel am intrebat.
In concluzie atatea lucruri noi ptr mine ca nu stiu daca in 6 luni voi invata tot.
Dar va spun ca eu am lucrat la sala si pot spune ca nu sunt prega la nivelul lor.
Dar in acelasi timp nici ele nu vin pregatite la sala dar au idee de toate materialele ce se folosesc.
Nu stiu ce sa va mai scriu,pe masura ce mai vad chestii noi am sa postez.
Va pup.